Wednesday, October 14, 2015

Skogshuggarspis

Efter en lugn morgon med mager frukost och stärkande fotbad begåvo vi oss ut till stugan, det lilla osjäliga kreaturet och jag. Jag tyckte det kändes kallt när vi kom ut så jag bar in henne i storstugan där hon fick ligga på ett speciellt fårskinn, som Anna haft liggande på vinden. Där blev hon liggande hela dagen.


Själv satt jag ute på verandan med kaminen tänd, varmt kaffe i min mugg och fullt av småfåglar på talgbollarna ute rönnen. Den skarpögde kan skönja en hackspett i den högra automaten. Jag ägnade sedan en stor del av förmiddagen åt att skissa på årets julkort. Bara i blyerts än så länge, men jag tror jag har något på gång. Får ta och måla en prototyp i morgon.


Men så kom jag att tänka på den gamla döda gran, som legat nere i dalen ett par år nu. I vintras gjorde jag ett försök att använda en vedkubb som skogshuggarspis men det var bökigt eftersom träet var för fuktigt då. Nu borde det ha torkat upp. Jag sågade loss två kubbar. Den ena sparade jag men den andra borrade jag två hål i. Ett djupt hål rakt ner, med långhålsborr och ett från sidan och in som luftventil. Nu var träet torrt och även om det var tämligen murket i kärnar så brann det nästan som med en svetslåga upp genom hålet.


Jag passade på att testa spisegenskapen genom att koka kaffe och det gick fort och lätt. Sedan släckte jag varvid jag först försökte kväva elden, men det ville den inte vara med på så jag hällde i lite vatten. Det ska nog gå att tända på nytt igen i det torrväder vi har nu.


Fram mot eftermiddagen hade vädret blivit så milt att det var skönt att sitta ute på bryggan med sitt handmalda och kokta kaffe. Jag for hem vid femtiden och lagade middag, linssoppa, men den fick jag äta själv för Anna hade ett möte med mat på skolan. Jag hämtade henne när det slutade för vi skulle åka och hämta lite barnsaker av en kompis till Mamma Grus. De skall vidare till det ställe där vi var förra veckan.

Mamma Grus var för övrigt mycket nöjd med NO-jobbet. Hennes lärare hade tyckt att hon verkade både påläst och intresserad och det är hon ju. Allra sist bokade jag en resa till After Work i Göteborg i november. Mina kollegor har en FB-grupp för sådant, där de haft godheten att låta mig, avdankade, vara med. Med kraftigt subventionerat hotellpris så var det inga som helst problem, att plocka in den utflykten i budgeten.

No comments: