Friday, November 25, 2016

Julen har kommit till lilla stugan i stora skogen

Idag skulle det bli julpynt hela dagen ute i stugan, men jag blev tvungen att behärska mig litet innan jag började. Först körde jag Anna till skolan med alla de rån och struvor hon skulle bjuda kollegorna på. Sedan var jag tvungen att göra en omväg via Täby kyrkby och se till min cache vid det som en gång var Sjökvistens affär i "Åsanisse i kronans kläder".


Loggremsan hade redan passerat papier marche-stadiet och behövde bytas ut. Jag tog vägen förbi Broby och stannade till en stund för att begrunda tidens gång. I bildens mitt fann man för några år sedan en grav med en äldre kvinna, som man anser sig kunna identifiera som Estrid, farmor, till den kände Jarlabanke. Mannen som en gång för tusen år sedan ägde hela Täby och som skröt om detta på otaliga runstenar.  Detta är en plats med god karma där jag gärna stannar till.


Men sedan loggremsan var utbytt blev det stugans tur. Så här såg det ut före. Det kändes skönt att jag röjt bort allt ickejuligt igår. Först satte jag mig dock och laddade upp med en kopp kaffe och planerade verksamheten.


Jag började med storstugan där jag bytte gardin, hängde upp bonader, la på duk och - monterade ihop änglaspelet. Det fungerade i år också och jag kan fortfarande höra klangen när änglarna slår emot bjällrorna.


Så här fint blev det när jag var klar. Som gjort för att sitta och beundra en liten stund.


Klockan var nu hunnen till lunch och då tog jag mig tid att tända en eld och grilla ett par korvar (gjorda på svenskt kött), som jag virade in i tunnbröd och avnjöt till lunch.


Sedan fortsatte jag med verandan där det mest handlade om att ställa upp tomtar och ljusstakar. Fast det blev lite nya dukar också. Och så en gran givetvis. Jag fann en som stod och vantrivdes i ett undanskymt hörn av skogen och den blev så glad när den fick komma in i värmen. Den blev klädd i rött och guld och var så stark att jag kunde fästa hela sju julgransljus i den.


Jag satt kvar tills det blev mörkt för att få lite skymningsbilder och här ser man den vackra granen, med alla ljusen tända. Jag avslutade dagen med att fara och handla till ikväll och i morgon, då Robert och Caroline kommer hit. Sedan hämtade jag Anna i skolan. Hennes knä hade tagit stryk av att gå hela dagen. Hon berättade att kollegorna varit djupt importerade av mina bakverk. Vi for nu och hämtade Paula och vovven eftersom Anna ville ha den senare här i helgen och eftersom den förra skulle till en väninna i Sumpan.

Och nu har vi ätit var sin maffig hamburgare, hemmagjord av högrevsfärs, och sett på Idol så nu skall jag fixa lite glögg och pepparkakor innan omröstningsprogrammet.

No comments: