Wednesday, August 26, 2015

En fin dag

Att sitta och se hur sädesfälten böjde sig för vinden på mors gamla föräldrahem är något jag sett fram mot länge. Måhända lite lätt nördigt att parkera sig så där på en gammal plaststol, vid en övervuxen sten och se ut över ett landskap, som ändrat sig rätt mycket på de sextio år jag kan minnas. Men - jag är lite nördig, så det så.


Jag satt där vid tiotiden och vinden gjorde sitt bästa för att böja på säden, som såg mogen och fin ut. Några dagar torka nu så svämmar fälten över av tröskor och traktorer. Några som redan var på gränsen till övermogna var alla körsbär, som i år fyllde träden. Det grämde mig litet att jag inte hade möjlighet att skötda och ta med.


Det kanske inte syns på bilden men här har tillkommit stallar och lagerlokaler medan skogsdungar, ängslador, träd och stenar försvunnit under alla år.


Jag läste i ett förrättningsprotokoll för en tid sedan om hur markägarna, morfars mors nye man och lantmätaren år 1893 gått och märkt ut läget för den avstyckning där änkan skulle få bo. Jag har tänkt att det borde finnas några markeringar kvar och traskade iväg bort till det hörn i nordväst, där jag nog aldrig varit och som saknar naturlig gräns i form av stenmur eller bäck. Och faktiskt. Där fanns en liten tydlig stenhög, som kan ha vart ditlagd 1893, även om den såg väldigt fräsch ut. Någon av markägarna kanske är angelägen om att den ska synas tydligt.


Jag såg också den sten i muren där mor och far sitter romantiskt uppkrupna på ett gammalt foto. Det måste finnas någonstans såvida inte mor, av befogad oro för att jag skulle använda det, har eldat upp bilden.


Efter en rundlig tid på den gamla gården fortsatte jag hem till broder I, som hade ledigt i eftermiddag. Han tog emot med kaffe och glass och vi fick ett par timmars trivsamt samspråk innan jag for åter till basstationen.


På vägen passade jag på att besöka fars och mors grav. Jag tror inte jag sett den på riktigt sedan båda namnen kom dit. Där var så fint och iordningjort av I med anledning av fars födelsedag nyligen.


Hemma hos syster E bjöds jag denna kväll på ugnsstekt lax. Hon brukar servera sin man sådan här fin föda även i vardagslag så jag har tur som får bo här vid mitt besök. 






No comments: