Tuesday, March 08, 2016

Selma

Idag blir det för ovanlighetens två inlägg eftersom några undrat vad det där spelet Selma är, som jag skrev om igår. Här kommer alltså en beskrivning.


Selma är en frågesport från den sista omgången Hylands Hörna. Man skriver upp alfabetet i fem rader med fem bokstäver i varje rad (Utom Q, W, X och Z). De tävlande delas in i två lag där det ena får kryss och det andra ringar. De skall sedan samla bokstäver genom att svara på frågor, där svaren börjar på den bokstav, som tävlingsledaren pekar på. Lagen skall få ihop en sammanhängande radda bokstäver från höger till vänster för ena laget och uppifrån och ner för det andra. Bokstäverna måste inte ligga i en rak rad utan det räcker med att de har kontakt. 

Här har krysslaget vunnit
 När ledaren ställer en fråga får vem som helst svara och det lag som kan svaret får en ring eller ett kryss runt bokstaven och väljer ny bokstav. Genom att anpassa frågorna till de tävlandes nivå kan man spela det här spelet i vilken årskurs som helst. Det räcker med att de vet vilken bokstav ett ord börjar på så oftast funkar det även på förskolenivå.

No comments: