Sunday, April 24, 2016

Genetik

Sent igår kväll fick jag klart för mig att de första resultaten från mitt DNA-test trillat in och det kändes väldigt spännande. Det jag köpt är tre tester. Ett som spårar min gener rakt bakåt på fädernelinjen, ett som spårar rakt bakåt på mödernelinjen, samt ett som spårar människor, som har längre strängar av DNA gemensamt med mig. Strängarnas längd mäts i centimorgan (cM). Om jag och en annan person har en gemensam sträng på minst 6 cM så har vi en gemensam anfader inom de senaste 3-400 åren.

Aprilväder. Snö under några minuter

Jag hade fått en lista med 570 personer som DNA-datorn i Houston, Texas, tror att jag är släkt med och den som stod först på den listan hade 137 cM gemensamma med mig och därmed torde vara syssling till mig. Det var förbryllande för jag hade aldrig hört namnet förut, men efter lite efterforskning visade det sig att han faktisk var syssling med mig - på min fars sida och den delen av släkten har jag inte djupstuderat på samma sätt som mors släkt. Näst högst på listan står en kvinna med 127 cM och henne har jag heller aldrig hört talas om.

Som synes så har jag mycket att göra om jag vill gå igenom alla dessa 570 matchningar och det antalet kommer att öka allteftersom folk fortsätter testa sig. Men - vi hade också ett kök att ta hand om och det var tyvärr viktigare idag så hur spännande DNA-testet än må vara så fick det vänta idag. I stället har vi fortsatt att röja i skåpen, sätta fast dörrhandtag och sedan röja bland alla de saker som stått undanstoppade högt och lågt i köket.

När vi fick upp nya gardiner, så kändes det som att vi började närma oss ett etappmål i renoveringen. Nu skall vi nog kunna ta emot våra gäster i morgon, trots att allt inte är klart ännu. Det som fattas är bl.a. nytt klickgolv, men det planerar vi att ta till helgen.

En möbel som ropar efter små plastbackar
Mitt på dagen tog vi en paus och besökte Clas Ohlsons för att köpa små plastbackar till det f.d. CD-skåpet. I dessa ska vi förvara alla möjliga småprylar som flyter omkring nu. Et mycket behjärtansvärt köp alltså. När vi ändå var där passade vi på att köpa ett par av de nya starka solcellslampor som Clas Ohlson lanserat i år. Vi fick gå in i ett mörkt rum och testa lampan innan vi köpte dem och de verkade lovande. Vi testade sedan här hemma på kvällen och de skall nog kunna fungera som vägvisning åt gäster, när de skall traska ner till bilarna i nattmörkret vid stugan.


Anna passade också på att köpa sig en sprillans ny iPhone 6 SE. En investering så spännande att hon ännu inte vågat packa upp den ur sin kartong. Även jag har investerat. I ett några efterrättsskålar fr¨n Orrefors som jag vunnit på en auktion på Tradera. Anna har haft 8 skålar, men ett par har gått sönder och då ställer jag naturligtvis upp och köper nya. Speciellt som hon inte har en aning om att de fortfarande går att köpa.

 
Men nu är det sent på kvällen. Anna grejar fortfarande i köket, svågern sitter och läser i soffan, TV:n berättar om en visselblåsare på en bank i Cajmanöarna och själv sitter jag och läger sista handen vid dagens text.

No comments: