Thursday, April 07, 2016

Inlandsbanan

Idag var det så äntligen dags för min efterlängtade resa med rälsbuss på inlandsbanan mellan Mora och Östersund. För att ta mig till Mora åkte jag med SJ Intercity via Uppsala, Sala, Borlänge och en massa andra stationer. Tåget stannade vid varje mjölkbord, som man sa förr.  


Resan gick bra men i början var det lite problem med några småungar, som sprang fram och tillbaka och skrek. Naturligtvis utan att någon förälder reagerade. Den äldsta, en flicka i fem, sex-årsåldern, hade uppenbarligen diagnos med massor av bokstäver för plötsligt låg ungen uppe på hatthyllan. 


Som tur var satt jag i den ända av vagnen där hundar får vistas och dit finns dit en dörr. Den stängde jag och underligt nog höll sig ungarna borta. Annars var jag starkt benägen att slå krokben för ungarna, lite diskret så där. 


Vi kom hur som helst fram till Mora och på vägen dit la jag flitigt med bilder på nätet. Jag tittade och fotade mellan stationerna och när tåget stannade fanns det täckning så jag kunde lägga ut mina alster på Facebook. 


I Mora väntade en rälsbuss mot Östersund och det var förvånansvärt mycket folk på den. Det är ju egentligen ett turisttåg, men folk i Sveg nyttjar förbindelsen för dagliga pendelresor och det är ju bra. 



Naturen efter banan är enahanda med mycket lågvuxen tallskog, myrmarker och sjöar. Här och var såg man rester av ett gammalt mötesspår och slitna stationshus. Det jag tänkte mycket på var all den oändliga möda som lagts ner när banan en gång byggdes med hacka, spade, skottkärra och muskler. Inget mer. 


När jag kom fram till Östersund begav jag mig genast till hotellet där jag fick det rum, som E bokat åt mig. Inte nog med det. Eftersom hon är premiummedlem fick jag kuponger på sammanlagt tvåhundra kronor att använda i restaurangen. 


Det passade mig perfekt för jag hade egentligen tänkt traska iväg till Bishops Arms och ta en Guinness och en bit mat. Men det ligger en bit bort och det var så svinkallt ute att jag nöjde mig med att gå och plocka en geocache, alldeles utanför hotellet.


Sedan gick jag och satte mig i hotellets restaurang och avnjöt en god tvårättersmiddag med öl. Samtidigt såg jag hur Östersund spelade sin första allsvenska hemmamatch i en TV och tyvärr förlorade de. Tyvärr eftersom det var AIK som var motståndarna. Till all lycka vann även Elfsborg. Och med större marginal. 


Just nu sitter jag på mitt rum och skriver och njuter av den härliga känslan av ett eget hotellrum. Det är alltid samma lycka att öppna dörren till rummet och gå in och ta sitt rum i besittning, koka kaffe, knäppa på TV:n och ta sig en dusch. Och i morgon blir det hotellfrukost...

No comments: