Sunday, April 10, 2016

Söndag i stugan

Idag unnade vi oss en lång slö morgon och förmiddag som toppades i att jag planterade fröer i de små planterings"krukor" Anna gjort genom att tvinna tidningspapper runt en toarulle och sedan vika in pappersrullen i bottnen. Med jord i blir det väldigt stadigt. Jag planterade dels från från ett ädelgräs, som Anna köpte i fjol. Ett högt gräs med rödlila stora ax.


Vidare planterade jag frön, som jag fann i ett kuvert i stugan igår och som jag inte är säker på. Jag hoppas att det kan vara frön från stockrosor, som mor odlade bak garaget i Nossebro. Det fanns nog också vetekorn i kuvertet och i så fall kommer de från ett veteax, som jag stal på Frosts åker i Remmene för ett par år sedan och sedan planterade frön från. Det gav mig tre veteax och jag vill minnas att jag sparade några av kornen.


Jag hade också kontakt med min förstfödde i förmiddags för någonstans ifrån kom en idé och angrep mig och den inbegrep honom. Jag fick för mig att jag skulle vilja besöka de urgamla klosterruinerna på Skillig Michael, den ensliga klippan ute i Atlanten vid Irlands sydvästkust. För att komma till dem måste man dels ta sig ut till ön och sedan ta sig sexhundra uråldriga trappsteg upp till klosterruinen. N hyser berättigad och mycket stark misstro till min förmåga att klara detta, men jag tänker att jag ska j-lar i mig fixa detta....


Alltnog. När vi var klara inne i stan for vi ut till stugan via en tysk butik, där Anna och Anders köpte korv att grilla mm. Så fort vi kom ut gjorde jag eld medan de andra drog fram trädgårdsmöblerna ur presenningen, som skyddat dem under vintern. Snart anslöt Paula med hunden och hon satte genast igång att grilla och det gjorde jag också.


Anna hade fullt upp med att plantera penséer, påskliljor och tulpaner i krukor medan Anders tittade på hunden, som också fick sitt. Hon har ju nyss fyllt år och Anna hade med sig en present, som hon slagit in. Ett paket med goda tuggstänger. Jag köper inga presenter till hundar och gör inga heller.

Vi fick en fin eftermiddag och sedan vi ätit oss mätta och belåtna drog vi oss in på verandan där Paula och Anders somnade medan jag tittade litet på min pågående målningen och Anna fortsatte att greja med "trädgården". Jag insåg att om vi inte börjar plantera de växter, som vi köpte igår, så kommer det att dröja bra länge innan vi hinner få dem i jord. Jag skulle ju kunna plantera själv i veckan, men just odlingen är Annas grej så jag gick ut och började hjälpa henne med detta.


Den grop som bildats då jag tog jord till jordkällaren ska bli vår nya rabatt och nu började jag tömma i av de jordsäckar vi köpte i våras. Jag började med en säck rodhodendron-jord och planterade sedan de två minirodhodendron vi köpte igår. Vidare hällde jag ut två av de säckar med simplare jord vi hade och där planterade vi skuggröna. För att förbättra den jorden strödde jag över från vår egen kompost där det finns fin näringsrik mylla.


Jag hade nu hällt ut tre säckar och hade nio kvar och det är alldeles för mycket så nu har vi jord i överskott. Ett angenämt problem. Vi har ju fler växter kvar, som växte i rabatten innan jag tömde den. Dessa ligger ännu dolda under jorden men när våren kommit längre sticker de väl upp och då kan vi plantera ut dem. Och då får vi en ny fin rabatt här ute i skogen.

No comments: