Wednesday, May 04, 2016

Vårstädningen

Lika oundviklig som den värmande vårsolen är den vårstädning, som alltid följer på sagda sols förmåga att lysa upp skrymslen och vrår. Ute i lilla stugan i stora skogen gjorde vi höst i höstas genom att slänga in allt det, som varit framme över sommaren i det sovrum, där vi bott under lata sommarlovsdagar. 


Där har dynor och filtar och kuddar legat i dvala över vintern, blandande sig med damm och, tyvärr i år, även muslort. Jag hade i övermod ställt in en säck solrosfrön där, när första snön kom och den frestelsen blev de små mössen övermäktig. De hade pressat sig in genom en springa, så smal att de inte ens sett åt den tidigare. 

När jag märkte detta ställde jag in säcken i storstugan, där det är garanterat musfritt, och matade i stället mina små fiender med råttgift. De åt en gång och aldrig mer. Men jag får ligga på knä runt golvlisterna i sommar och täppa till den springa de små odjuren fann. 


Och idag skulle jag alltså städa sovrummet. Vi får långväga gäster i morgon och vill gärna visa upp ett prydligt pörte ty de vill säkert gå husesyn. Saker som släpas dit från stan över vintern fann nu plats under soffan inne på verandan. Där har det nämligen blivit en hel del luftrum allteftersom jag farit till återvinningen i Hagby. Nästa vår kan även dessa, nya föremål, räkna med vidare befordran dit.


Jag hade också ute sängkläder (där mössen lyckligtvis inte varit) mattor och filtar, vilka alla skakades rena och till slut bars in igen. Nu var där fint. Jag tillredde mig en enkel måltid och sov sedan middag i sovrmmet. Med dörren vidöppen ut mot skogen. 


Resten av dagen har jag suttit i favorithörnet och läst några noveller av Piraten. En alltid lika trivsam syssla och nu skall jag strax fara och hämta Anna från hennes kör. Vi har att röja hemma också, bland alla de saker jag flyttade undan när jag började jobba med köket. Många av dessa saker är husvilla nu sedan ett par hyllor och skåp försvunnit. Det skall bli kul att se vart de då tar vägen. Jag har tagit med tomkartonger hem ...

No comments: