Tuesday, June 28, 2016

Att gräva i arkiven

Dagen har varit händelserik i all sin enkelhet. Upp redan vid kvart i sex eftersom Anna hade öppning och då vill jag gärna köra henne för att hon ska slippa 45 minuter kollektivtrafik och i stället få 12 min privatbil. När jag kom hem satt jag och gick igenom gårdagens bilder och när svärmor vaknade tog vi frukost.


Sedan blev det dags för dagens första stora begivenhet. Audition för Roy Andersson, den store konstige regissören. Ja, nu var det kanske inte direkt audition utan mer så att han behöver fylla på av krumelurer i sitt statistarkiv. En kallelse hade gått ut på Facebook och många kände sig manade att uppsöka hans lokal för fotografering och kort intervju. Kanske har jag en liten chans att någon gång komma med i en film för det var nästan bara tanter där.


Direkt efter detta lilla äventyr stegade jag iväg ner till Humlegården och Kungliga Biblioteket. Jag tänkte passa på att kolla några av de texter ur Elfsborgs läns tidning 1941, som mamma skrivit om i sin dagbok. Man tar hissen ner i underjorden och där finns alla Sveriges dagstidningar mikrofilmade. De hade skaffat nya läsapparater, en slags dataskärm, där filmen styrdes genom att klicka i rätt ruta på bildskärmen. Det här blev ytterligare ett tillfälle där jag kände mig utgammal för jag fick inte ordning på knapparna utan tog mina filmrullar och gick till en gammaldags hederlig läsapparat.


Jag fann hur som helst mina artiklar. Först hade jag tänkt ta reda på vem som gjorde målen i den match mellan Friskopojkarna och Hudene på pingstafton 1941, som slutade 2 - 2. Men där fick jag tji för det fanns inte ett endaste referat. Jag tog i alla fall en bild av serietabellen där Friscopojkarna låg trea just då.



Jag hittade också en artikel om gamle Göran Johansson i Furukulla, som fyllde 90 år våren 41 samt den artikel jag egentligen gått dit för. Reportaget om beredskapslägret för unga stadskvinnor på Gundleberget. Mor skrev väldigt mycket om dessa flickor och var nog djupt imponerad av den fläkt från stora världen som detta innebar.


När jag kom hem for vi strax ut till stugan där vi först åt lunch - stekt korv med coleslaw och potatis varpå jag tog igen morgonens förlorade sömn i hängmattan. Där vilade jag ända tills ordförande M ringde och var förtvivlad över att vattnet fortfarande inte fungerade. Jag sa att jag skulle göra ett försök i morgon. Jag tror inte jag lyckas, men det är väl ett resultat det också. Rent cyniskt kan jag säga att vi klarar oss utan vatten ett tag, men det är värre för de två kvinnor, som hyrt ut sina lägenheter över sommaren och bor där ute på heltid. Jag överlåter huvudansvaret för problemets läsning på dessa.


Anna slutade tidigt idag och hon kom ut med Paula efter jobbet och vi åt kvällsmat där - Ägg, sill och potatis. Mitt i allt upptäckte Anna en liten fågelunge på bryggan. Jag tog och lyfte den närmare kanten och efter ett tag vinglade den iväg till en buske och senare till en gran. Hoppas den klarar sig. 

Och nu har vi ilat hem och vi har sett första avsnittet av Allsång på Skansen. Sanna Nielsen skötte det bra.

No comments: