Sunday, June 12, 2016

Ölburkshamburgare

Dagen inleddes som vanligt ute på balkongen med morgonkaffe och idag var det tvåsiffrig temperatur. Dock lite väl svalt för att sitta i kortfillingar. För länge. Hur som helst inledde vi sedan dagen med att börja montera tillbaka lampor och hatthyllor och annat, som togs bort vid gårdagens målning.


Dock inte jättelänge för nu hade solen börjat visa sig riktigt ordentligt och Anna ville ut till stugan och vattna blommor. Vi bestämde oss då raskt för att testa den ölburkshamburgare, som figurerade på Facebook för ett par dagar sedan. Vännen Jonny i Murjek hade testat den och var mycket nöjd.



Man gör så här. Formar en bit köttfärs till en boll (glöm inte salta, det gjorde jag) och läger bolen på en skärbräda. Tryck ner en ölburk i bollen så det bildas en grop.



Vira ett par baconskivor runt bollen. Ställ bollen kallt en stund. Rör ihop en blandning av riven hårdost och ost, typ Philadelfia, samt Jalapeno (Ta litet. Vi tog en dryg matsked och det var på tok för mycket).


Vira också bacon runt ett par lökringar. Ta fram bollen och fyll gropen med ostblandningen. Ställ den i grillen och sätt på lock så att den värms indirekt (jag bredde ut de glödande briketterna i en cirkel och lade köttfärsen i mitten) och sätt på locket på grillen. Lägg även lökringarna bredvid. Grilla 15 minuter.


Ta bort locket och lägg lökringarna på köttfärsbollen. På med locket och grilla 15 minuter till. Sedan är det klart att lägga upp den färdiga hamburgaren mellan bröd med sallad och tomat.


Det smakade mycket bra men som sagt, nästa gång skal vi dra ner betydligt på jalapenon.



Vi stannade kvar et par timmar till och var bl.a. nere och pratade med bastugrannen som gjorde ett av sina mycket sällsynta besök i sin stuga. Så sällsynta att jag bara fått använda den bastu jag hjälpte dem att bygga 2008 en enda gång.


Innan vi for tog vi oss för att lyda vår frälsares råd att studera myrorna om man är lat. Jag är lat och studerade dem ivrigt. De har i flera veckor gått en smal väg nerifrån en gammal myrstack, förbi vår tomt och upp på grannens där de tycks flytta in i en krokvuxen tall. De är imponerande i sin flit.

När vi kom hem gjorde vi klart den fortsatta återplockningen så långt, som det behövdes en kraftig manlig hand. Resten får den bräckliga kvinnan göra nästa vecka medan jag gör mina pubrundor på Irland.

No comments: