Friday, January 17, 2014

Julgransplundring

Vår julgransplundring blev mycket lyckad, men vi stannade kvar ute i stugan mycket längre än jag trott så jag ids inte skriva mer ikväll utan avvaktar till i morgon så att jag får sova på saken. Obs! Plundringen var helnykter!


Man kan tycka att en julgransplundring är en enkel fest att ordna men med tanke på att gästerna är vegetarianer och på att det hela skulle äga rum i en utkyld veranda långt inne i skogen, så tog det hela dagen i anspråk. Det började redan på morgonen med att Anna dekorerade hjärtan till var och en av oss och det var hjärtan som heter duga:

Pepparkakshjärtan i den högre skolan
Sedan stod jag vid spisen under förmiddagen och lagade till en god och krämig blomkålssoppa. När den var klar och när jag ätit lunch for jag så ut till stugan efter att ha hämtat Noomi. Jag hade mycket att bära så jag lät vovven gå¨själv. Hon hade jätteroligt i snön och följde mig som en hund tills vi kom fram till stugan. Då avvaktade hon nere på vägen, rädd att bli bunden och inlåst om hon närmade sig. Jag lät henne vara och snart kom hon, med svansen mellan benen om hon haft någon, och smet in i värmen i storstugan.

Det är inte lätt att vara öite vovve och inte
få smaka på någonting på bordet
Själv tände jag fotogenkaminen, en massa ljus och började duka i ordning till kalaset. Halv sex for jag så och hämtade Anna och Tomas och René vid närmsta T-bana och tillsammans for vi ut i ödsligheten. Det var väldigt vackert att gå genom skogen och framförallt när vi närmade oss stugan där marschaller visade vägen och stearinljus lyste upp verandan. Gästerna ryckte upp sina kameror och ställde sig att fotografera direkt. Ett modernt tecken på uppskattning, som föll väl ut.

Vi skjuter upp själva plundrandet och
nöjer oss med att tända ljusen
Gäster som inte skäms för att ta upp mobilen gillar vi

Det blev faktiskt riktigt behaglig temperatur under kvällen. Speciellt om man kom utifrån och gick in. Då kändes det som att värmen slog emot en. Kvällen förflöt sedan i trevligt samspråk med glögg, sopp och julfrukter. Gammaldags och fint och med White Christmas på vevgrammofonen som ett kulturellt inslag. Tyvärr har den svårt för kylan och plötsligt small det till och skivtallriken slutade snurra. Ska kolla om fjädern gått av eller bara släppt.

No comments: