Wednesday, January 29, 2014

Lite bättre glöd

För två år sedan köpte vi en gasoldriven lykta på loppis för ett mycket överkomligt pris. För ett år sedan råkade jag slå sönder glaset till lyktan och därvid har det sedan stannat. Det kupade glas, som hörde till lyktan, fanns inte att få i vanliga lampbutiker och jag har trott att det är utgånget. Då, för några veckor sedan berättade den allvetande Bobo, kompis till Anders, om firma Fogas, som har allt i fotogen- och gasolbranschen.

En 80 watts lykta!
En snabb titt på deras hemsida visade precis det lampglas vi behövde. Inte nog med det. I julas fick jag en större fotogenlykta, modell glödstrumpa, som ger ett enormt ljus när man väl fått igång den. Det har jag lyckats med ett par gånger, men jag har bara haft tillgång till en för liten glödstrumpa och en för klumpig spritkanna - till förvärmningen. Så den lyktan har varit lite svår och inte lyst så starkt som den skulle kunna.

För sprit i det lilla formatet
Givetvis hade Fogas även glödstrumpor och spritkanna i alldeles rätt storlek. Så i morgon skall jag minsann fixa till prima liv i glödstrumporna. Jag åkte nämligen inte ut till stugan idag. Sedan jag väl handlat på Fogas i Älvsjö samt gjort ett studiebesök vid vår gamla stugplats i Nacka (där NCC fortfarande inte börjat bygga) tjocknade trafiken så jag stack hem i stället. Där har jag ägnat dagen åt att organisera min släktforskning i siten Myheritage.com, som verkar vara tillräckligt bra för att kunna användas.

Islyktorna lyser vackert i januarinatten
Jag har också tagit loss den tredje islyktan ur sin form. I julas kunde vi inte göra sådana lyktor i Murjek men de senaste veckorna har det varit så kallt här att vi gjort flera stycken, som nu står och lyser så vackert på balkongen.

No comments: