Sunday, January 05, 2014

Trettondagsafton

Denna afton, vill jag minnas, firade vi förr med att äta det sista från julbordet. Idag hade vi inte några rester kvar så jag hade fixat ett alldeles nytt julbord, till Anders' ära, eftersom han bara ätit kinamat på julafton i år. Det var riktigt roligt och när han dök upp vid tvåtiden, efter att ha sett en middagsbio med Hobbit 2, kunde vi duka upp följande: Skinka, inlagd sill, senapssill, sillsallad, Janzon, köttbullar, prinskorv, ost, tunnbröd, potatis och julmust. Tyvärr glömde jag för en gångs skull att ta en bild av bordet, så ni, kära läsare, får nöja er med denna beskrivning.

Kära gamla Guinness
Efter maten försjönk vi i soffan med en kopp kaffe, samt fruktkaka, saffransbröd och pepparkakor. Ett skönt sätt att avsluta en måltid. Vi slötittade på ett TV-program om två norska äventyrare, som försökte åka skidor till nordpolen. Efter det var Anders så vederkvickt att han drog sig in mot staden. Jag tänkte i förstone stanna hemma, pga slöhet, men så lockade mig storstadens frestelser och jag följde med in på Bishop Arms, där gossen visade föredömlig aktning för ålderdomen genom att bjuda på en Guinness.
Uppenbarligen en mer sofistikerad ölsort
En pärla till servitör
En pärla till polare

En pärla till Anders
Vännen Bobo anslöt strax och sedan han ätit och tömt sin öl vandrade vidare till nästa pub - Belgo Bar - där olika utsökt exklusiva ölsorter från Belgien serverades. Gossarna insåg, utan att med ett ord antyda saken, att utbudet rörde sig inom en ekonomisk sfär skyhögt över en stackars pensionärs resurser och bjöd snällt på öl, vars pris jag inte fick, och inte vågade, fråga om. Gott var det och stämningen mycket god, inte minst tack vare en trevlig servitris, som på ett mycket professionellt sätt lyckades kombinera saklig försäljning med intim samtalston. Jag fick dock det intrycket att hon uppriktigt uppskattade samtalen med Anders och Bobo.

Och i morgon skall jag bjuda igen ute i stugan. Kaffe och julkakor ute i storskogen i aftonlampans sken.

No comments: