Friday, May 23, 2014

Anders Appar

Torsdag


Jag har nog länge ansett att jag ligger i framkant vad gäller användning av internet, smartphones och appar men - jag har funnit min överman. Anders har ett så raffinerat förhållande till appar och internet att det kräver ett eget kapitel.

Broavgifter

I San Francisco måste man förr eller senare passera någon av de stora broarna och då är det broavgift som gäller. Långt fram på instrumentpanelen har han en liten Box. Denna Box talar om för en dator varje gång Anders passerar en brovakt och drar ett belopp från ett särskilt brokonto som han har. När kontot börjar bli tomt för datorn automatiskt över pengar från lönekontot, men inte hur som helst. Den analyserar först hur ofta han brukar köra över bron och för sedan över ett lagom stort belopp så det skall räcka ett tag framåt. Imponerande!


Åka kommunalt

Jämfört med broarna så är busskortet inte så märkvärdigt. Det är också knutet till lönekontot och varje gång det börjar tömmas hämtar kortet in lagom mycket kosing, beroende på hur mycket han åker.


Lite mer fantastisk i denna kategori är appen Nextbus. När han öppnar den känner appen av var han befinner sig, kollar vilka busshållplatser som är närmast samt hur lång tid det är tills nästa buss kommer och var bussen befinner sig nu. Alla bussar har givetvis en GPS som håller koll på dem. Han bor femtio meter från en busshållplats och behöver inte gå hemifrån förrän det är två minuter kvar. Imponerande. 



Belysning

Men nu kommer en häftigare grej. Jag var hemma en stund före Anders igår och satt och slöade i mitt soffhörnet när plötsligt alla lampor i taket tändes. Strax efteråt dök Anders upp, men jag reflekterade inte över att det skulle ha något samband. Det borde jag ha gjort. När jag i förbifarten berättade att lamporna tänts och att det väl fanns en timer någonstans, sa han att det var en app som tänt lamporna. De är specialkonstruerade och känner av när Anders närmar sig hemmet när mobilen är påslagen. Och det är den alltid. Från mobilen kan han tända och släcka lamporna i huset, en och en, alla, eller bara vissa. Han kan till och med ändra färg på lamporna. Imponerande!


Åka taxi.

 Till sist den app som jag tycker är allra mest fantastisk. Den han använder när vi åker privattaxi. I San Francisco finns det ett väl uppbyggt system med årivatchaufförer, som extraknäcker genom att köra taxi med sin egen bil. Det är helt lagligt, billigt och väl organiserat genom en App. 

När Anders vill åka taxi öppnar han appen och ser om det finns några bilar i närheten och hur lång väntetid han kan förväntas få. När han valt en bil, som är lagom nära, knappar han in sitt resmål och får då en bekräftelse på att ex.vis en vit Honda med en chaufför som heter Charlie är på väg. Charlie har samma app, som vet vart Anders vill åka samt lägger in bästa vägen på hans GPS. När sedan resan är klar dras beloppet från ett konto som är associerat med appen och det är bara till att säga hej och kliva ur. Vi har åkt tre gånger och varje gång haft utomordentligt trevliga chaufförer. Imponerande.

1 comment:

Anonymous said...

Du är ihimmelriket, förstår jag/syse