Tuesday, May 13, 2014

Examen

Jag tog tåget ner till Trollhättan idag och resan gick smärtfritt. Man har ju gratis internet numera på tåget, så jag behövde inte känna mig Off Line under hela resan heller för den delen. Men jag ägnade mig faktiskt mest åt att skrivas rent i mors dagbok och då speciellt den 21 juni 1941. Det var den dag då hon slutade den obligatoriska folkskolan. I klass 6. Efter fyrtio års erfarenhet i den svenska skolan vågar jag påstå att hon inte var mycket sämre rustad att gå ut i sitt samhälle jämfört med många som slutar både nian och gymnasiet idag.

Så här ser mors skola ut idag. Den är numera bygdegård för Remmene-
Tarsled. Om man tänker bort eternitskivorna och tänker dit röd
stående träpanel kan man få ett begrepp om hur det såg ut 1941
.Texten handlade mycket om hennes lärare och en del namngivna elever. De var inte så många i klassen. Kanske 7-8 styck, som gick ur sexan. Jag kollade dessa lite i mina register och kom fram till att några av dem lever fortfarande och kanske att de skulle vilja ha en  utskrift av sin examensdag. En som också skulle kunna tänkas vara intresserad, kom jag på, är dottern till mors lärare. Hon var bara fyra år den gången och lever nu i Täby utanför Stockholm. Kanske att hon skulle vilja läsa lite om sin far och hur han jobbade en gång för 73 år sedan.

Rostade rotsaker är precis lika goda som de ser ut
Här hemma var det mesta sig likt och jag tog genast itu med att tvätta och plocka lite bland de fåtal grejer som finns kvar. Att jag åker ner nu beror för övrigt också på att jag skall vara med på lärarnas avslutningsfest för årets pensionärer på Alberts nu på fredag. Jag har suttit med mina papper och räkenskaper också och mitt i alltihop lagat en utsökt måltid bestående av rostade rotsaker i långpanna med isterband och en Gammeldansk därtill. Det är gott! Och nu skall jag strax dra mig tillbaka till snarkofagen. Jag sov dåligt i natt, som alltid inför en resa, och har kämpat med att hålla mig vaken hela em för att kunna somna i kristlig tid i kväll.

No comments: