Thursday, May 29, 2014

Kyrkorunda

Nu sitter jag i högönsklig välmåga ute på Anders altan, som vilar i en behaglig skugga. I knät har jag min iPad och på bordet en halvdrucken öl samt kameran, laddad med teleobjektiv. Jag vill försöka fånga en kollibri på bild.

Min skrivplats idag

Dagen har varit givande och i huvudsak ägnats besök i några av de stora kyrkor jag upptäckt, samt även den äldsta, som just därför är värd ett besök; Mission Dolores. Jag började med jesuiternas i morse därför att jag ville ta den värsta först. I min värld är jesuiterna en samling fanatiker som torterar småbarn av religiösa själ. Måhända har de bytt stil sedan det begav sig  gamle Loyolas tid men man vet aldrig. 
Deras kyrka ligger hur som helst nära här och utgör fortfarande ett ganska tydligt landmärke i stan. Dock tände jag inget ljus till gamla mor. Någon måtta får det vara.

St Ignatius kyrka

Nästa kyrka var Mission Dolores vars fasad är den äldst bevarade byggnaden i stan, uppförd redan på 1780-talet, medan Kalifornien fortfarande tillhörde Mexico. Det finns flera riktigt gamla bilder av kyrkan, både teckningar och foton så det var ett måste att besöka den. Jag gick också igenom den nyuppförda (efter 1906) Basilikan, som står alldeles intill. 
I samma gatukorsning fanns det också en sliten lutheransk kyrka men den var inte öppen. Det fanns även en byggnad med hebreiska bokstäver i det tredje hörnet, kanske en synagoga, men den kollade jag inte. Noterade dock att det hängde en regnbågsflagga ovanför en av dörrarna, vilket visar att där bor ett vidsynt folk. 

Mission Dolores

Lutheransk kyrka

 synagoga?

Sist denna förmiddag tog jag den imponerande och relativt nybyggda St Marias katedral från 1964. Ett oerhört imponerande byggnadsverk som liknar, enligt vad någon sagt, rotorn i en tvättmaskin. Må vara hur det vill med den saken. Något som arkitekten dock inte hade räknat med var att skuggan från ett av rotorbladen, vid ett visst klockslag, kastar en skugga som visar profilen av ett vackert format kvinnobröst. Dock går sådant an i San Francisco, som även den är vidsynt. När jag tog min bild hängde skuggan fortfarande ganska slapp. Och här tände jag ett ljus till mors ära. 

St Marys


Nu hem på lunch, som bestod av rester från gårdagen. Under tiden laddade jag upp min mobil, som är den jag tar bilder med, och som nu är så gammal att den bara håller laddning ett par timmar om den används. Eftermiddagen ägnades sedan ytterligare två katedraler, Grace och Sankt Peter o John. Jag besöker dem mest för att kunna göra små bildreportage till en Facebookgrupp, som jag är med i och som sysslar just med foton av kyrkor.

Gammeldansk. En härlig bordsdryck

På väg till den andra tog jag Cable Car där jag stod och hängde på fotsteget utanför, inte för att det var fullt utan för att alternativet, enligt föraren, var att sitta inne i kupén och det ville jag inte. Det strulade till sig när jag skulle gå av för vagnen stannade inte på den hållplats jag ville. Då drog jag i ett snöre och det var tydligen fel, för en liten ilsk konduktör sa att jag inte skulle göra så och bad mig gå av. Det passade mig utmärkt eftersom det var just det jag ville. Dessutom hade jag inte hunnit betala heller...


Grace

St Peter and Paul

Som en avslutning drog jag mig nu ner till Market och Bloomingdales där jag stack in och köpte lite duschkrämer som Anna ville ha. Sedan var det bara att åka hem och här sitter jag alltså nu och har skrivit dagens text. Anders kommer strax och skulle nog ut på en burmesisk restaurang ikväll. Får se om jag följer med eller tar det lugnt här hemma. Fördelen med att vara här så länge är just den att man kan unna sig att slöa lite då och då.

No comments: