Saturday, May 24, 2014

Pot Luck

Pot luck är amerikanska och betyder knytkalas. Just nu befinner jag mig på ett sådant. I dess absoluta inledningsfas. Faktum är att Anders och jag är ensamma här än så länge. Kvällens värdinna Dany, har en stor klubblokal i det hus där hon bor och här brukar vi ha knytis när jag är i San Francisco. Det råkade ju vara ett sådant förra gången jag var här också.


Klockan är bara halv sex ännu och att vi är här så tidigt beror på att vi kunde få skjuts hit med Dany, sedan hon slutat jobbet. Vi har så mycket saker med oss, speciellt Anders, att vi var tacksamma för detta. Det lär bli sent ikväll så därför skriver jag dagens epistel redan nu. Det har heller inte hänt så mycket hittills idag. Vi började med att traska iväg och handla i förmiddags. Då fick se några enorma bestånd av den häftiga papegojblomman, som fick bli dagens blomma i min Facebook-serie.

                                  

Sedan gick vi hem och började förbereda kvällen. Jag hade gjort det mesta av min "cherry-chocolate-cake" igår kväll så jag hade i stort sett bara glaseringen kvar. Anders däremot skulle göra morotssoppa och det lät ju simpelt. Lät ja. Men inte när han gör den. Han började med att skapa stommen till ett grönt skum som skall ätas ihop med soppan. Det baseras på kokosmjölk, kryddad med koriander, mynta och chili, samt natriumcitrat som stabilisering. Sedan han processat detta och kylt ner det körde han det i sin vacuumsug och just nu ligger det i en hårt pressad grön plastpåse. Men hav ro. Innan servering tar han fram sin sifon och processar det till skum igen.

                       


                                    
     

                         

Så till morotsoppan. Han skalade ett stort antal morötter, samt skar bort den inre stocken, som kan ge en besk bismak. Resten karamelliserade han genom att koka det i tryckkokare med salt och smör. Det blev en fantastisk smakrik morotsfärgad massa som han nu rörde ut i färdigköpt morotsjuice. Han skämdes lite över just den detaljen eftersom han väl egentligen borde ha gjort juicen själv. Men - han har ju ett jobb att sköta också. 


                               
                                 Vi tar lunchpaus på den lilla mecikanska 
                             restaurangen nere på hörnet.

Och nu sitter vi alltså i klubblokalen och njuter av lugnet före stormen. Ett par väskor med apparatur för att färdigställa morotsoppan och vispa grädden till min kaka står här också. Jag lär som sagt inte orka skriva mer idag men jag vågar ändå utlova en extra text i morgon med bilder på några av de läckerheter som kommer att serveras här ikväll.

No comments: