Saturday, May 31, 2014

Atelier Crenn 2


Här har vi så samlats utanför Atelier Crenn; Dani, Heather, Anders och jag för att begå vår 18-rättersmeny på detta tvåstjärniga etablissemang. Som brukligt är när det skall vara riktigt fint är det hela mycket minimalistiskt. Det är knappt att ens restaurangens namn går att läsa utanför. 


Likadant är det inomhus. Inga onödiga krusiduller på väggar och inredning men stil och smak i varje detalj. 


Menyn är ingen trist uppräkning av ingredienser och kokboksnamn. Nej, här får man ett poem där varje rad ger en föraning om vad som kommer att serveras. Jag skall citera menyn inför varje rätt.


1. Våren har kommit med sin svala bris. 

Bollar med ett florstunt skal av vit choklad fyllda med äppelcider och toppade med vinbärsgelé. Den fick stoppas in i munnen hel.
Notera för övrigt "serveringsfatet". Varje rätt låg upplagd på sitt eget, mycket speciella sätt. 


2.  En dämpad, stilla serenad i lakritsfärgat och orange

I tre snäckskalslika skålar serveras en blomkålskräm med en stång karamelliserat potatismos, ostron i en klar svampcocktail samt kaviar på mousse av sjöborre.


3. Under midnattens glöd kan jag känna sötman i havet. 

De allra tunnaste knäckebröd som tänkas kan, med tydlig sälta, serveras nedstuckna i ett skårat block av granit


4. När den breda oceanen lutar sig mot Spaniens kust

Japansk bläckfisk och spansk skinka på badande i tryffelbuljong, spetsad med bläckfiskens bläck



På samma sätt som varje rätt serverades på sitt speciella underlag, bars det in nya bestick till varje rätt. I en liten låda av ädelträ...


5. En förfinad oceanisk doft av läckra känslor

Shima aji, ansedd som världens mest utsökta fisk samt räkor på kräm av pepparrot och kokos. Därtill friterade örter och skum av potatis.



6. När skalet blev funnet gjorde dess skönhet inget väsen av sig

På en tripod av träbitar, som täljts så att de sitter fast i varandras håligheter, placeras ett skal av kammussla och i den en hjärtmussla med ett chips av torkade örter. Över detta ett citrusskum




Detta var vår huvudservitör men det fanns ytterligare flera, som bar ut nytt bestick och mat. Till varje rätt serverades ett speciellt vin och då berättade en somelier vad det var vi drack samtidigt som en annan kypare ställde fram nya glas och tog bort de urdruckna.


7. Halvmånen, silkeslen och rökig

Marmelad på lök kantad av tryffelkräm med örter och till detta en äppelcider vinägrette


8. Jag vederkvicktes av åsynen av din mjukt gröna dräkt

I en glasskål på en träplatta serverades ärtpure med skivade jordgubbar och örter.


9, Elegant sittande på grenar.

På en gren med friska busklavar serveras nu något som liknar äckliga sniglar, men i själva verket är läckra kanderade morötter. De smakade mycket bättre än de såg ut och åts med fingrarna. Men då kom det givetvis in en varm fuktig handduk på skifferplatta efteråt.


9. Naturens glädje, sökandet efter barndomens minnen

Rom av öring, kräm av störens mjölken, örter och, som en bas, frön av lin, solros, pumpa, quinoa, som rökts, rostats, torkats eller stekts.



Och nu, en av kvällens höjdpunkter. Dominique Crenn själv, den första kvinnan i USA som fick två stjärnor i Guide Micheline, kommer in och växlar några ord med oss. Jag frågar om hon skrivit någon bok om sin kokkonst och hon berättar då att hon håller på med det nu och att jag kan få köpa ett signerat exemplar nästa år. Gissa om jag ska....


10. Jag drömde om känslan av svart sand under mina fötter

Fermenterad ( låter bättre än jäst) biff på en bädd av brödsmulor, färgade med bläckfiskens bläck. Därtill kräm av blomkål och avokado samt örter och romkorn.


11. Den vackra, saftiga, rött majestätiska.

Denna rätt bars in av fyra servitörer samtidigt, som samtidigt avtäckte skålarna med den röda skållade tomaten samt sedan hällde varm consommé över. I skålen bredvid, kräm av avokado.



12. Dessa varelser, som förbisåg med långsamma svängande rörelser hos klorna.

Friterad hummer i god sås, skum av blågröna alger, friterade örter och därtill, rejäla brödskivor med ostkräm.



13. Går djupt in i skogen då marken kanske har något den sparat.

På en kullrig skiva porslin ligger en symfoni av blandade svampar, kantareller, örter och hasselnötsmaräng.



14. Där fåglar sjunger och skapar krusningar på vattnet intill

Pärlhöna med tryffel, örter och torkade, släta blad av vitkål


15. Den utspridda doftande floran

Maräng med olivolja och ätliga örter



Ett extranummer utanför menyn. 

Ostbrickan med fyra sorters schweitzisk och österrikisk ost. Att ätas på ett tunnbakat kex. Honung i en skål i mitten för den som så önskar


16. Våren har kommit och är full av söta överraskningar.

Nu börjar desserterna och först ut är en klump gelé på ett litet svart stenblock




Sedan dessa provrör med guava consommé blandad med japanska örter och lime



Ett florstunt sockerlösning med inbakat citrongräs, serverad i en skål av korall



En stor grotta fylld med sött skum och glass av eucalyptus och marshmallows



Och slutligen fantasifulla boxar med makroner, marängtoppar, saffransmarmelad, granatchockad, praliner, mandel.


Efter fyra timmar -drygt- hade vi, Anders, Dani , Heather och jag, ätit oss igenom den här kvällen och hur märkligt det än kan tyckas, med tanke på de pyttesmå portionerna, så var jag riktigt mätt efteråt. Men hit går man väl egentligen inte för att bli mätt utan för att få uppleva gastronomi som skön konst och få känna sig riktigt äkta lyxig och betydelsefull. 

Jag var i förväg orolig att jag inte skulle inse hur fint det här var men det hade jag inte behövt oroa mig för. Nu önskar jag att alla någon gång skall få uppleva en sådan här kväll. 


No comments: