Tuesday, January 27, 2015

70 år sedan Auschwitz befriades

Måndag

Det var osäkert om Anna skulle gå till jobbet idag eller inte, eftersom hon hostat hela natten av och till. Hon ville till sist ändå gå och jag körde iväg henne men sedan tog hon sitt förnuft till fånga och for hem vid middagstid. 

Själv for jag ut till stugan där jag tog mig en heldag med läsning och målning och bara njutning av friden. Jag var nästan enbart inne i storstugan där jag tände stumpastaken med sina små ljusstumpar samt fotogenkaminen. Det blev fort så varmt att jag fick stänga kaminen. 

Senare, när jag började måla, tände jag stormlyktan, den ger ett enormt ljus men också enorm värme. Plötslig var det 35 grader i rummet och jag fick sitta med dörren öppen ut mot den nollgradiga naturen för att svalka mig. Jag får nog nöja mig med den lyktan ute på verandan. 


Där satt jag också och myste då och då med mitt kaffe och tittade på fåglarna, konstaterande att jag har det oförskämt bra. Jag ringde även till vännen B-E eftersom vi inte hörts av på ett tag och han har det så bra han kan sedan hans mor gick bort i höstas. 

Jag for hem vid femtiden och tittade på lite dokumentärer om Jordbrobarnen med Anna på SVT-play. Senare kom Paula och Jimmy och tvättade och då åt vi en god pasta-och-tonfiskröra som Anna gjort samt tittade på Guldbaggegalan. Kvällen avslutad jag med släktutredningen medan Anna sov gott på soffan och ett hemskt program om befrielsen av Auschwitz sändes. 
Jag kände mig otäckt avtrubbad inför hemskheterna och lär sova gott i natt. Man har sett de där bilderna för ofta och det är ofattbart att det fortfarande finns folk som tror det är fejk.

No comments: