Saturday, January 17, 2015

Lördagsbjudning

Dagen har helt ägnats förberedelser inför kvällens bjudning. Fast först körde jag svågern bort till hans möte, som vanligt. Sedan for jag hem och började. Först satte jag en bröddeg. Gårdagens magnifika limpa var bara vacker på ytan. Eftersom jag gräddar vridbröd på högsta värme hann brödet aldrig bli klart på insidan när det var färdigt till det yttre. Det smakade jäst och vi enades om att ta med det ut till fåglarna vid stugan.

Nästa punkt på programmet blev desserten - hjortronparfait. Den gjorde sig inte själv, även om den inte heller var jättesvår. Efter en dryg halvtimme stod den på frysning och jag fortsatte med stekarna. Vi visste inte riktigt om vi skulle bli fem eller sju till bords ikväll, eftersom Paula och Jimmy eventuellt skulle komma.


Vi hade en fransyska som inte skulle räcka till sju så jag gjorde även en rostbiff på ett innanlår. Det har sina fördelar att ha en hel låda finkött från sin gårdsbutik i frysen. Båda blev hur som helst jättebra och jag sparade stekskyn till sås och fortsatte med att baka ut brödet, som hade stått och kalljäst ute i kylan på balkongen. Där jäste degen alldeles utmärkt och idag balade jag små läckra, väl genombakta bröd, som smakade smaskens.

När det drog ihop sig och bara var två timmar kvar gjorde jag i ordning hasselbackarna och allra sist förrätten. Den bestod helt enkelt av grönsallad med lite olja och tunnhyvlade skivor parmesanost. Det är dottern som tipsat mig om att räkna salladen som förrätt och det tycker jag är bra för då slipper man den  till huvudrätten.


Paula och Jimmy kom aldrig men gästerna dök upp och låt sig mycket väl smaka av anrättningarna. Det smakade utmärkt och kvällen blev trevlig. Mannen och jag kom att fastna framför Google Maps vars Street Wiev-funktion var ny för honom. Han blev väldigt fascinerad över att kunna glida fram på de gator i Italien där han bott i sin ungdom. Normalt sett är han rätt otålig och vill fort gå hem men nu stannade de till över tio. Sedan de gått tittade vi på dagens avsnitt av Stjärnorna på slottet, där Örjan Ramberg idag var huvudperson.

PS: Det blev rätt mycket rostbiff över så den fryser vi in och har nästa lördag då vi nog skall ha gäster igen. 

No comments: