Wednesday, November 11, 2015

Ja se det snöar!

Tio över sex i morse vaknade jag och kunde då snabbt räkna ut att jag sovit minst fyra timmar i natt. Det är bra för att vara mig i en liggvagn. Veganerna blev vi av med redan i Umeå och sedan var det bara Anna och jag och vår nye vän, flyktingen från Irak. 


Han hade bättre mobiltäckning än vi och kunde kommunicera med röstöversättaren medan vi försökte med engelska och teckenspråk. Han kunde hur som helst berätta hur hans far och bror blivit dödade av IS för tre månader sedan. Skälet - de är kristna. Själv hade han flytt undan den framträngande IS-armen och tagit den långa vägen över Turkiet, Makedonien och vidare upp genom Europa.


Han hade en syster och en bror, som bott länge i Stockholm, men av något skäl, som hade med pass att göra, vara han tvungen att söka asyl i Finland. Vi förstod inte varför, men vi bytte mobilnummer och blev vänner på Facebook, för det ska bli intressant att följa hur det går för honom. 


Själva kom vi till Murjek en kvart före utsatt tid, så tåget hade kört in bra. Här möttes vi av rykande het köttsoppa och sedan har vi vårdat oss resten av dagen. Man blir lite tung i huvudet av för litet sömn. Det är inte kallt, bara någon grad under noll men redan nästan en decimeter snö. Det ska bli roligt med detta korta avbrott i vardagen. Om man nu får säga så om en resa vars huvudorsak är att delta i en begravning. 

No comments: