Saturday, January 16, 2016

En rustik måltid

Dagens begivenhet var den måltid, som Kicki och Jonny bjöd oss på kl fem i eftermiddags. Ett gammalt hederligt renkok, där feta bitar av köttet fått koka sig möra under många, långa timmar. Till detta serverades klimpar av renblod, kokt rentunga och rotsaker i fet buljong. 


Egentligen fattades vissa delar även om jag inte vill sträcka mig till att använda ordet sakna. Till ett riktigt renkok hör pischka, som är feta gula klumpar av renens underhudsfett samt märgben med en träpinne för att peta ut benmärgen. 


Nu blev vi rejält mätta ändå och lyckades med viss möda peta i oss av chokladkaka och apelsinglass till dessert. Efter detta var jag så mätt att jag drog mig tillbaka till TV-soffan och nära nog föll i slummer. Och nu har vi drsgit oss hem till svärmors stuga igen och där spelas just nu vidriga oljud i något som kallad P3-galan. 

Djuret på bilden är en gigantisk och mycket snäll hund, som bara fick titta på desserten

Tidigare idag har vi bl.a. plockat ner julgranen men däremot inte alla de tomtar, som står på varje plan yta. Här fuskar man inte bort julen. Jag har oclså fortsatt läsa min julklappsbok av Karin Bojs om hur hon följt sin släkt 54000 år bakåt i tiden genom DNA-analyser. 

1 comment:

Anonymous said...

Var det Uggla som sjöng-jag mår illa /syse