Friday, January 01, 2016

Hur 2015 blev 2016

Dessa rader skrivs i all hast på nyårsdagen, vid lunchtid. Vi har just ätit frukost och nu kan jag nog summera gårdagen innan dagens bestyr börjar. Jag sov väldigt gott igår. Inte förrän vid nio stapplade jag upp, utsövd och pigg, och började strax förbereda inför aftonen. Anna tog på sig städning, medan jag kunde ägna mig helt åt maten. Svärmor försökte hjälpa till men vi fick henne oskadliggjord framför TV:n dit Anders aktivt sökte sig i akt och mening att undvika närkontakt med städredskap. Dock var han och Anna och handlade det sista och när vi glömt något sprang han igen.


Jag gjorde fläsksteken först. Vi hade fått tag på en med svål och den skar jag i tunna strimlor varefter jag gned in den med grovt salt och slängde in den i ugnen med termometer tills den var 70 grader. Invärtes. Sedan kunde jag inte göra så mycket mer än att förbereda för de smörrebröd vi skulle ha som förrätter. Jag gjorde i alla fall lunch åt oss, fläskkorv med potatismos.



Gästerna skulle komma vid sextiden och vid fyra började jag skapa. Det var jätteroligt, men tog lite längre tid än jag trott så inte förrän vid halv sex var jag klar. Då bytte jag om och inväntade anstormningen, som var smärtfri. Allt löpte perfekt, maten smakade bra och kvällen förflöt i ugn och ro.



Väldig lugn och ro även ute ty det var en närmast otroligt låg aktivitet på raketskyttarna. Folk tycks ha tagit debatten om att bespara husdjuren från smällare på allvar. Men när klockan slagit tolv brakade det loss och hela horisonten lystes upp av raketer. Det kändes OK. Ska det skjutas så är det lika bra att bränna av allt på en gång.


Efter tolvslaget och skjutandet fikade vi och sedan for gästerna hem och då upptäckte vi att den fantastiska filmen "En oväntad vänskap" sändes i ettan. Jag har sett den redan men såg gärna om den så jag kom inte i säng förrän vid halv tre. Och inte heller då kunde jag sova direkt ty jag hade tidigare idag köpt en app, som dels spelade upp radio, dels spelade in radiosändningen och det jag spelat in var det gamla klassiska program där Christoffer Murray firar in det nya året i P1 och sedan kommenterar hur domkyrkoklockorna ringer in det nya året.


Men efter det sov jag gott!

No comments: